آزمون یوس ترکیه از آزمونهای معتبر این کشور است که شرط پذیرش برای اغلب دانشگاههای ترکیه محسوب میشود. رشتههای پزشکی و مهندسی از رشته های آزمون یوس هستند که متقاضیان باید در این آزمون شرکت کرده و حدنصاب نمره موردنظر دانشگاه را کسب کنند. به دلیل اهمیت آزمون یوس و رقابتی بودن برای ورود به دانشگاههای برتر ترکیه، متقاضیان باید در کلاسهای آمادگی آزمون شرکت کرده تا با نحوه آمادگی برای آزمون یوس آشنا شوند.
درباره ویژگی های آزمون یوس باید گفت که این آزمون شامل دو بخش تستی است که بخش اول آن مهارتهای ریاضی، هندسه و هوش را ارزیابی کرده و بخش دوم آن مربوط به مهارت زبان ترکی است. در این مقاله از مؤسسه مهاجرتی ویرا کالج کلیات آزمون یوس، رشته های آزمون یوس و هرآنچه در این باره لازم است را بررسی میکنیم.
نگاهی بر مزایای تحصیل در ترکیه
قبل از پرداختن به آزمون یوس ترکیه و رشته های آزمون یوس بهتر است ابتدا به این موضوع بپردازیم که چرا ترکیه یک مقصد مهاجرتی مطلوب و پرطرفدار است. برخی مزایای تحصیل در ترکیه عبارتاند از:
- مناسببودن هزینه تحصیل
- ارائه بورسیههای تحصیلی
- اعتبار دانشگاهها و مدارک تحصیلی
- بازار کار مناسب و امکان کار ضمن تحصیل
- مشارکت دانشگاهها در برنامههای تحقیقاتی بینالمللی
آزمون یوس چیست؟ (What is YOS Exam)
یکی از مهمترین شرایط تحصیل در ترکیه شرکت در آزمون ورودی به نام آزمون یوس و کسب نمره قبولی است. آزمون یوس (YOS Exam) ترکیه یک آزمون معتبر است که زیر نظر سازمان سنجش ترکیه برگزار میشود. علاوه بر آزمون یوس ترکیه برخی دانشگاهها آزمونهای دیگری را برای پذیرش مطرح میکنند؛ ولی میزان شهرت آزمون یوس بیشتر از سایر آزمونها است. دلیل این موضوع این است که آزمونهای دیگر معمولاً برای ورود به مقاطع تخصصی پزشکی یا دوره تحصیلات تکمیلی هستند؛ ولی برای تحصیل در دوره کاردانی و کارشناسی اغلب دانشگاهها، متقاضیان باید در آزمون یوس شرکت کنند.
رشتههای پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، مهندسی و رشتههای دیگری که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت از رشته های آزمون یوس هستند. متقاضیان با شرکت در کلاسهای مخصوص آزمون با نحوه آمادگی برای آزمون یوس آشنا شده و شانس موفقیت خود را افزایش میدهند.
رشته های آزمون یوس؛ ساختار آزمون یوس ترکیه
آزمون یوس (YOS) مخفف عبارت Yabanci Uyruklu Öğrenci Sinavi (امتحان دانشجویان خارجی) است. این آزمون شرط پذیرش دانشجویان خارجی در مقطع کاردانی یا کارشناسی اغلب رشتههای تحصیلی در دانشگاههای دولتی و برخی دانشگاههای خصوصی ترکیه است.
بسیاری از این دانشگاهها در لیست دانشگاه های مورد تایید وزارت علوم در ترکیه و وزارت بهداشت قرار دارند. برای تحصیل در مقطع تحصیلات تکمیلی نیازی به شرکت در آزمون یوس نیست. هدف از آزمون یوس ارزیابی مهارت متقاضیان در زمینه یادگیری پایه و ریاضیات است. هدف از شرکت متقاضیان ادامه تحصیل در رشته های آزمون یوس مانند پزشکی و دندانپزشکی این است که مهارتهای ریاضی برای ارزیابی توانایی حل مسئله آنها ارزیابی شود. در ادامه به ساختار و ویژگی های آزمون یوس میپردازیم.
- ریاضیات: این بخش شامل ۳۵ سؤال مربوط به مهارتهای یادگیری پایه (TBLS) بوده و مسائل مربوط به هندسه، جبر، مثلثات و حساب را شامل میشود. در این بخش توانایی متقاضیان در تفکر تحلیلی، تمرکز بر حل مسئله و دانش ریاضی در سطح دبیرستان سنجیده میشود.
- توانایی عمومی و منطق: بخش دوم سؤالات آزمون یوس که ۴۵ سؤال در آن مطرح شده و متشکل از سؤالات منطق، تشبیهات کلامی برای آزمون استدلال، مهارتهای تفکر تحلیلی و توانایی شناسایی روابط بین اشکال یا کلمات است.
متقاضیان تحصیل در ترکیه با شرکت در کلاسها با نحوه آمادگی برای آزمون یوس آشنا میشوند. خبر خوب اینکه، این کلاسها در مؤسسات آموزشی معتبر و مؤسسات مهاجرتی در ایران و تحتنظر اساتید ماهر و باتجربه برگزار میشود.
هزینه شرکت در آزمون یوس
متقاضیان تحصیل در ترکیه باید ابتدا درباره رشته های آزمون یوس اطلاعات کامل را کسب کرده و سپس با تحقیق یک مؤسسه معتبر مانند موسسه مهاجرتی ویرا کالج را برای کلاس آمادگی در آزمون یوس انتخاب کنند. یکی از موارد مربوط به نحوه آمادگی برای آزمون یوس ثبتنام در آزمون است که اساتید آموزشگاهها در زمان مشخص آن را به اطلاع متقاضیان رسانده و اطلاعات لازم را در این باره در اختیار آنان قرار میدهند. هزینه شرکت در آزمون یوس بر اساس کشوری که در آن آزمون برگزار میشود متفاوت بوده و میتواند بین ۳۰ دلار تا ۱۰۰ دلار متغیر باشد.
رشته های آزمون یوس
بر اساس بیانیه شورای آموزش عالی ترکیه در تاریخ ۲۳ ژئن ۲۰۲۱، قوانین مربوط به پذیرش دانشجویان خارجی اصلاح شد. بر این اساس قانون قبلی برای برگزاری آزمون مرکزی پذیرش دانشجویان خارجی (MYOS) لغو و قانون جدیدی مبنی بر برگزاری آزمون یکپارچه یوس (TR-YOS 2024) گرفته شد.
سازمان OSYM مسئول مدیریت و سازماندهی آزمون ورودی دانشگاههای ترکیه، سیستم گزینش دانشجو، تعیین رتبه و بسیاری دیگر از آزمونهای دانشگاههای ترکیه است. متقاضیان تحصیل در ترکیه در مقطع کارشناسی باید درباره رشته های آزمون یوس اطلاعات لازم را کسب کرده و درصورتیکه رشته آنان در فهرست قرار دارد با شرکت در کلاسها با نحوه آمادگی برای آزمون یوس آشنا شوند. در ادامه رشتههایی را که پذیرش در آنان مربوط به شرکت در آزمون یوس است معرفی میکنیم.
۱. پزشکی از رشته های آزمون یوس
رشتههای پزشکی از رشتههای پرطرفدار و پرمتقاضی است که اولین شرط تحصیل در این رشتهها برای دانشجویان خارجی شرکت در آزمون یوس است. این رشتهها عبارتاند از:
- پزشکی
- دندانپزشکی
- داروسازی
- پرستاری
- هوشبری
- آناتومی
- توانبخشی
- روانپزشکی
توجه داشته باشید که برای تحصیل در رشتههای شاخه پزشکی بهویژه دو رشته پزشکی و دندانپزشکی که از رشته های آزمون یوس هستند حداقل نمره آزمون یوس ۹۰ و در برخی دانشگاهها مانند دانشگاه استانبول ترکیه نمره کل است. به همین دلیل متقاضیان تحصیل رشتههای پزشکی در دورههای آمادگی آزمون شرکت کرده و با ویژگی های آزمون یوس آشنا شده و از تمام شرایط و مباحث درسی مطلع شوند.
۲. رشته های مهندسی
از دیگر رشته های آزمون یوس ترکیه رشتههای مهندسی است. رشتههای مهندسی نیز از رشتههای بسیار پرطرفدار بین علاقهمندان به شاخه ریاضی فیزیک و رشتههای فنی است. رشتههای مهندسی عبارتاند از:
- مهندسی شیمی
- مهندسی صنایع
- مهندسی پزشکی
- مهندسی کشاورزی
- مهندسی مکانیک
- مهندسی عمران
- مهندسی معدن
۳. رشته های آزمون یوس؛ رشته های هنری
درباره رشتههای هنری که از دیگر رشته های آزمون یوس است قضیه اندکی متفاوت است. مهمترین تفاوت آزمون یوس رشته های هنری با دو رشته پزشکی و مهندسی این است که آزمون یوس رشتههای هنری از دو بخش نظری و عملی تشکیل شده است.
بخش نظری شامل آزمون یوس است و بخش عملی نیز بر اساس معیارهای دانشگاه موردنظر و رشته هنری فرد است. در بین رشته های آزمون یوس در گروه هنر دو رشته هنرهای زیبا و طراحی بسیار پرطرفدار هستند. در ادامه حوزههای این دو رشته را معرفی میکنیم.
- هنرهای زیبا: متقاضی تحصیل در این رشته هنری باید مهارت بالایی در زمینه دانش آناتومی، طرحهای فضایی و تخیلی تاریخ و هنر داشته باشد.
- طراحی: علاقهمندان به ادامه تحصیل در رشته طراحی باید در زمینههای تاریخ و نقد هنر، هنرهای معاصر، فرهنگ بصری و… اطلاعات لازم را داشته باشند.
علاوه بر رشتههای گفته شده رشتههای تاریخ هنر، موزهشناسی و هنرهای تجسمی نیز در بین رشتههای آزمون یوس شاخه هنر قرار دارند. شرکت در کلاسهای آمادگی آزمون یوس موجب میشود تا متقاضیان علاوه بر آشنایی با مباحث، کسب دانش و مهارتهای لازم با ویژگی های آزمون یوس نیز آشنا شوند.
نحوه آمادگی برای آزمون یوس
همانطور که گفته شد برای ورود به دانشگاههای دولتی ترکیه و برخی دانشگاههای خصوصی این کشور شرکت در آزمون یوس برای رشته های آزمون یوس ضروری است. دانشگاههای ترکیه از دانشگاههای معتبر جهان هستند و حدود ۱۱ دانشگاه این کشور در رنکینگهای جهانی در بین دانشگاههای برتر دنیا قرار دارند.
به دلیل رقابت فشردهای که برای ورود به این دانشگاهها و بهویژه دانشگاههای دولتی وجود دارد متقاضیان بعد از بررسی رشته های آزمون یوس، درصورتیکه شرط پذیرش رشته موردنظر آنان قبولی در آزمون یوس است باید اقدامات لازم را انجام دهند. متقاضیان به شیوه خود میتوانند نحوه آمادگی برای آزمون یوس را انتخاب کنند که در ادامه آنها را بیان میکنیم.
- تهیه کتابها: کتابهای آزمون یوس را بهراحتی میتوان تهیه کرده و بهصورت خودخوان آنها را مطالعه و برای آزمون رشته های آزمون یوس آماده شد. این کتابها به دو زبان ترکی و انگلیسی موجود هستند.
- شرکت در کلاسهای آمادگی: بهترین راه برای آشنایی با ویژگی های آزمون یوس و کسب بهترین نمره قبولی، شرکت در دورههای آمادگی آزمون یوس است. نکته مهم اینکه باید در دورههای معتبر در آموزشگاههای معتبر شرکت کرد. در این دورهها اساتید و مدرسان معتبر و باتجربه علاوه بر تدریس اصولی، متقاضیان را با نحوه آمادگی برای آزمون یوس آشنا میکنند.
معرفی منابع و کتابهای معتبر با جدیدترین ویرایش، تدریس تمام درسها و مباحث، اجرای آزمونهای دورهای برای ارزیابی میزان پیشرفت متقاضیان و ارزیابی نقاط ضعف و قوت آنان از مزایای شرکت در دورههای آمادگی آزمون یوس هستند. علاوه بر این، مشاوره تحصیلی تخصصی آزمون یوس توسط اساتید، انجام فرایند ثبتنام و انتخاب رشته بعد از آزمون و گروههای رفع اشکال از دیگر مزایای شرکت در کلاسهای آمادگی آزمون یوس هستند.
حداقل نمره قبولی آزمون یوس رشته های مختلف
برخی دانشگاهها بارمبندی و سیستم نمرهدهی مخصوص خود را برای آزمون یوس دارند. برخی دانشگاهها نمره آزمون یوس را از ۱۰۰ نمره و برخی دیگر از ۵۰۰ نمره محاسبه میکنند. در ادامه حداقل نمره قبولی آزمون یوس برای رشتههای مختلف آمده است و این نمره از ۵۰۰ نمره محاسبه میشود.
- رشته پزشکی: معمولاً ۴۵۰ بوده ولی برای دانشگاه استانبول و دانشگاه آنکارا متفاوت بوده و معمولاً نمره کامل (۱۰۰ از ۱۰۰ یا ۵۰۰ از ۵۰۰) را برای این رشته از رشته های آزمون یوس درنظر میگیرند.
- دندانپزشکی: در برخی دانشگاهها ۴۵۰ و در برخی دیگر ۵۰۰ یا نزدیک به ۵۰۰ موردنظر است.
- داروسازی: کسب حداقل نمره ۳۵۰ به بالا شرط پذیرش در دانشگاههای داروسازی است؛ ولی دانشگاههای برتر حداقل نمره ۴۵۰ را درنظر میگیرند.
- پیراپزشکی: رشتههایی مانند پرستاری، فیزیوتراپی و… در این گروه قرار دارند و کسب حداقل نمره ۴۰۰-۳۵۰ آزمون یوس کافی است.
- رشتههای مهندسی: حداقل نمره لازم برای تحصیل در رشتههای مهندسی ۳۵۰-۳۰۰ است؛ ولی دانشگاههای برتر مانند بوغازیچی و سابانجی نمرههای بالاتر از ۳۵۰ را درنظر میگیرند.
عوامل مؤثر بر نمره نهایی آزمون یوس
شرکت در کلاسهای آمادگی یوس برای تحصیل در رشته های آزمون یوس علاوه بر اینکه موجب کسب دانش لازم درباره مباحث آزمون یوس میشود موارد دیگری نیز موردبحث قرار میگیرد. نحوه آمادگی برای آزمون یوس تنها محدود به مباحث درسی نیست؛ بلکه شرکتکنندگان با عوامل مؤثر در کسب نمره بیشتر یا کسر نمره نیز آشنا میشوند. در ادامه به عوامل مؤثر بر نمره نهایی آزمون یوس میپردازیم:
- پاسخ اشتباه به سؤالات آزمون نمرهمنفی ۴/۱ دارد یعنی ۴ پاسخ اشتباه یک پاسخ درست را از بین میبرد.
- سؤالات مختلف ضریبهای متفاوت دارند به این صورت که سؤالات هوش روی نمره آزمون ۴۵ درصد و سؤالات هندسه و ریاضی ۵۵ درصد روی نمره آزمون یوس تأثیر میگذارند.
مدارک لازم برای ثبت نام در آزمون یوس ترکیه
متقاضیان تحصیل در ترکیه برای رشته های آزمون یوس باید علاوه بر کسب آمادگیهای لازم که با شرکت در کلاسها و پشت سر گذاشتن آزمونهای دورهای حاصل میشود از مدارک لازم برای ثبتنام در آزمون هم مطلع باشند. به عبارتی اطلاعات کامل درباره مدارک لازم هم یکی دیگر از موارد مربوط به نحوه آمادگی برای آزمون یوس است. این مدارک عبارتاند از:
- اسکن اصل گذرنامه معتبر
- اسکن اصل مدرک دیپلم همراه با ریزنمرات دیپلم
- یک قطعه عکس جدید در اندازه پاسپورت
- گواهی پرداخت هزینه آزمون یوس
آزمون یوس شرط ورود به کدام دانشگاه ها است؟
تمام دانشگاههای دولتی معتبر ترکیه و برخی دانشگاههای خصوصی این کشور آزمون یوس را بهعنوان یکی از شرایط مهم تحصیل تعیین کردهاند. متقاضیان تحصیل در این دانشگاهها باید اطلاعات مربوط به رشته های آزمون یوس را کسب کنند. برخی از این دانشگاهها عبارتاند از:
- دانشگاه استانبول
- دانشگاه آنکارا
- دانشگاه اژه ازمیر
- دانشگاه ایستینیه
- دانشگاه آجی بادام
- دانشگاه آیدین استانبول
- دانشگاه مرمره
- دانشگاه حاجت تپه
- دانشگاه کاتب چلبی
- دانشگاه بولنت اجویت
- دانشگاه عثمان قاضی
- دانشگاه فنی ییلدیز
- دانشگاه پاموک کاله
جمعبندی
یکی از شرایط تحصیل در ترکیه در مقطع کاردانی و کارشناسی شرکت در آزمون یوس و کسب حداقل نمره قبولی است. برای پذیرش در اغلب دانشگاههای دولتی و برخی دانشگاههای خصوصی ترکیه شرکت در آزمون یوس یک ضرورت است. به همین دلیل لازم است متقاضیان با شرکت در کلاسهای یوس اطلاعات لازم درباره نحوه آمادگی برای آزمون یوس را نیز کسب کنند.
رشته های آزمون یوس شامل رشتههای شاخه پزشکی مانند پزشکی، دندانپزشکی، پرستاری، آناتومی، داروسازی، روانپزشکی و فیزیوتراپی است. همچنین رشتههای مختلف مهندسی و رشتههای هنری هم در فهرست رشتههای آزمون یوس قرار دارند. در دورههای آمادگی آزمون یوس متقاضیان علاوه بر فراگیری دروس و مباحث آزمون با ویژگی های آزمون یوس مانند تعداد سؤالات، عوامل مؤثر بر نمره نهایی آزمون و چگونگی ثبتنام آشنا میشوند.
گروه مهاجرتی ویرا کالج با فعالیت در حوزه مهاجرت تحصیلی برترین خدمات مهاجرت تحصیلی شامل اطلاعات مربوط به شرایط و هزینه تحصیل را ارائه میکند. علاوه بر این ارائه بهترین مسیرهای مهاجرت تحصیلی و برگزاری کلاسهای آمادگی آزمون یوس از دیگر ویژگیهای بارز مؤسسه ویرا کالج است. برای کسب اطلاعات بیشتر و درخواست مشاوره رایگان به بخش تماس با ما مراجعه کنید.